Arbeidsmediation
Veel mensen gaan conflicten uit de weg, met als gevolg dat ze eerder escaleren dan opgelost worden. Het lastige gesprek aangaan is niet makkelijk, maar van groot belang. Doe je dit niet, dan leidt het tot spanningen en in veel gevallen tot langdurig ziekteverzuim en hoge kosten. Hoe langer het duurt, hoe lastiger om samen tot een oplossing te komen. De gevolgen zijn vaak groot voor beide partijen. Werknemer komt thuis te zitten en raakt vervreemd van het werk en de werkgever kost het veel geld.
Zowel de werknemer als de werkgever kunnen het initiatief nemen tot het inzetten van mediation. Steeds vaker komt voor dat de Arbo-arts mediation adviseert als er sprake is van uitval ten gevolge van het conflict. Dit doet hij op grond van hetgeen geregeld is in STECR.
Als mediator bied ik een veilige omgeving waarin beide partijen vrijuit kunnen spreken en hun standpunten kunnen uiten. Ik bevorder begrip en help de kernproblemen boven water te krijgen. Op deze manier komen de belangen van beide partijen aan de orde en begeleid ik partijen bij de zoektocht naar mogelijke oplossingen en kan de relatie hersteld worden.
Bij langdurige arbeidsongeschiktheid heb je als werkgever de nodige verplichtingen in het kader van de Wet verbetering poortwachter. Het is van groot belang deze verplichtingen uit te voeren, omdat het anders tot sancties van UWV kan leiden. Wat de verplichtingen zijn, heb ik uitgewerkt in een stappenplan.
Natuurlijk komt het voor dat, ondanks de inzet van de mediator om de relatie te herstellen, de enige oplossing is om het dienstverband te ontbinden. In dat geval kan ik het gesprek begeleiden waarin gesproken wordt over de voorwaarden en deze vastleggen in een waterdichte beëindigingsovereenkomst. Hierbij krijgen we te maken met onderdelen van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Wilt u u hier meer over weten, dan verwijs ik graag naar de betreffende pagina op de site van de KVK.